Tomáš Tichý - mandolína, zpěv

Po zákazu provozování vrcholového sportu se vrhá na hru na banjo, které mu učarovalo na jednom z koncertů Porty, který probíhal v klubu Petynka v Břevnově. Záhy pochopil, že bude lepší, když se uchýlí k malé kytárce zvané mandolína, se kterou brázdil lesy a skály na svých poutích zvaných tramping.

Když potkává banjistu Jirku Andrejce, hudební život nabírá mnohem větších rozměrů. Je méně chápán trampy a více obdivován opilci v knajpách a restauracích, kde provozuje své první pokusy o činnost zvanou hudba. V té době navštěvuje festival Banjo Jamboree, kde poprvé vidí a slyší pořádné bluegrassové kapely. Zde navazuje známost s Petrem Kůsem - mandolinistou skupiny Pražští poutníci, později Blanket. Tento bluegrassový velikán přijímá jedinečnou možnost vyučovat Tomáše na mandolinu, k čemuž díky časové zaneprázdněnosti Petra nedochází, nýbrž se Tomáš naučí výborně zedničit, nosit dřevotřískové desky a jinak pomáhat při stavbách rodinných domů.

Krátce na to, dobře vycvičen od Petra Kůse, přijímá místo mandolinisty ve skupině Nic Moc, kde nahrazuje Milana Marka, který odchází na dvouletou rekreaci zvanou vojna. Než se stačí cokoliv naučit, přichází lano z Poděbradské skupiny Oáza, kde nahrazuje Petra Pazderského, který si vojnu vybral jako své celoživotní zaměstnání, a tudíž nemá na hraní moc času.

Po cca dvou letech poznává, že hraní převzatých písní ho příliš nenaplňuje (asi proto, že není schopen se je naučit) a znovu se setkává s Jirkou a společně po neúspěšném pokusu přijetí na Státní konzervatoř, protože takové disciplíny jako mandolína a banjo tam zatím nezavedli, přibírají do své party dalšího člena Marka Drába zvaného "Špek". Tato trojice později zakládá Novou Sekci.

Nová Sekce hraje převážně Tomášovy písně, které jak se později ukáže se nedají moc dlouho poslouchat a hudební styl se nedá blíže specifikovat. Přibližně v této době se úspěšně žení. V roce 1989 se Nová Sekce rozpadá a Tomáš přijímá místo mandolinisty ve skupině Blanket po Petrovi Kůsovi, kde má částečně řešit dlouhotrvající ponorkovou nemoc, což se později ukáže jako zcela nemožné. Tady se opět hraje převzatý tradiční bluegrass, který Tomášovi moc neučaroval a tak v roce 1991 odchází a spolu se Špekem obnovují novou Novou Sekci ve změněném obsazení. Kapela se vydává cestou moderně pojatého bluegrassu s občasným vybočením do Tomášovi vlastní tvorby.

V roce 1997 prosazuje Tomáš dva programy, jeden český sestaven z jeho písní, pro tuzemskou scénu a druhý v angličtině pro zahraniční scénu. V roce 2002 se rozvádí a z velké radosti zakládá skupinu Nice Trouble - moderní country, jenž hraje jeho písně, které se nedaly žánrově uplatnit v Nové Sekci. Tady se marně pokouší přesvědčit posluchače, že umí hrát na el. a ak. kytaru.

Jako hráč na ak. kytaru a mandolínu působí v triu kde hraje Andy Gland - banjo a Jirka Králík - housle. Toto trio hraje hudbu, která by mohla vzdáleně připomínat bluegrass, swing a jazz. Nutno podotknout, že kdyby v této kapele Tomáš nehrál, zvedla by se úroveň této kapely minimálně o 100%.

Kromě psaní písní pro Novou Sekci a Nice Trouble skládá i pro další interprety. Jako absolutní potrhlost je bráno, že skládá různé písně pro různé politické strany, které se po té ( bohužel úspěšně) snaží přesvědčit, že by to mohli být jejich volební hymny.

V roce 2005 kupuje víkendové sídlo nad řekou Sázavou v obci Třebsín, kde pořádá pravidelné hudební pořady o kterých si myslí, že každého strašně baví.

Oblíbené

Skupina: Nová Sekce, Tomtones
Skladba: jakákoliv hezká s jasnou melodií a dobrými instrumentálními výkony
Kniha: Egypťan Sinuhet
Film: dokumentární pořady
Jídlo: knedlovepřozelo, tradiční česká kuchyně
Nápoj: pivo, svařené víno, grog
Koníček: pořádání různých kulturních akcí, přesvědčování (nejdřív muzikantů a pak posluchačů), že jeho písně jsou nejhezčí

Dřívější působení

Nic Moc (Bluegrass)
Oáza Poděbrady (Bluegrass)
Nová Sekce (Bluegrass)
Blanket (Bluegrass)
Nová Sekce (Bluegrass) až do současné doby
Nice Trouble (Country)
Trio - Andy Gland, Jiří Králík, T. T. (Bluegrass, Jazz, Swing)

web: www.tomastichymusic.cz

Tpmáš Tichý